Župa Svetog Vlaha Janjina

Općenito ispit savjesti i molitva

Općenit ispit savijesti

MOLITVA PRIJE ISPITA SAVJESTI Oče, evo me pred Tobom. Pošalji mi svojega Svetoga Duha da me pouči kako da se susretnem s Tobom. Neka me Tvoj Duh prosvijetli tako da mi taj susret s Tobom bude na duhovnu obnovu i vječnu radost. Daj da budem iskren sam prema sebi i ne prikrivam svoje slabosti, nedostatke i grijehe. Želim se iskreno pokajati za svoje grijehe, priznati ih i od Tebe primiti otpuštenje. Slaviti ću Tvoje Milosrđe i Tvoju vjernost. Amen.

MOJ ODNOS PREMA BOGU - Vjerujem li iskreno u Trojedinoga Boga (Oca, Sina i Duha Svetoga)? - Molim li se redovito, iskreno razgovarajući s Bogom ili samo tražim da mi Bog ispuni želje, možda i sebične? - Iskazujem li ljubav prema Crkvi time što molim za nju, za Svetoga Oca i sve druge pastire duša da ostanu vjerni pravome nauku? - Nastojim li dovoljno upoznati svoju vjeru čitanjem vjerskih knjiga, vjerskoga tiska, slušanjem i razgovorima? - Izbjegavam li ono što vjeri može štetiti? - Jesam li psovao Boga, Majku Božju i svece? Opravdavam li se tvrdnjom da mi je to navika? - Jesam li redovito išao na svetu misu nedjeljom i zapovijedanim blagdanom? - Imam li dovoljno poštovanja prema Presvetome Sakramentu? - Je li za mene svaka nedjelja dan Gospodnji ili samo prilika za izlet i ljenčarenje? - Jesam li možda nepotrebno u nedjelju radio, ono što sam mogao kojim drugim danom?

- Jesam li išao na svetu ispovijed i primio svetu pričest barem za Uskrs i Božić? - Jesam li u ispovijedi namjerno prešutio neki teži grijeh? Jesam li izvršio pokoru i živio prema obećanjima prošle ispovijedi? Opširnije... Ispit savijesti za životnu ispovijed Ispis E-mail Priprema za primanje sakramenta pomirenja Težina grijeha ovisi o naravi grijeha, ali i o tomu koliko je osoba svjesna da čini grijeh te koliko ona svojom voljom pristaje uz njega. - Da neki grijeh bude smrtan, istovremeno se traže tri uvjeta: «Smrtni je grijeh je onaj kojem je objekt teška stvar, učinjen je pri punoj svijesti i slobodnim pristankom.»

- Laki se grijeh čini kad se u lakoj stvari ne obdržava mjera što je propisuje moralni zakon ili kad se moralni zakon krši u teškoj stvari, ali bez pune svijesti i bez potpunog pristanka. Za sve nabrojano trudim se u poniznosti što točnije odrediti koliko puta sam što učinio (niti umanjujući brojku niti je uvećavajući, već uvijek u dobroj vjeri težeći istini koja će me jedina osloboditi). Također, trudim se u glavnim točkama ocrtati prilike u kojima sam počinio neki grijeh kada u dobroj vjeri ocjenjujem da su okolnosti utjecale na težinu grijeha (jednako pazeći da se ne opravdavam kao i da se pretjerano ne ocrnjujem da bih izazvao dojam kreposti)

I. Deset Božjih zapovijedi 1. Ja sam Gospodin Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene. 1. vjerujem li iskreno u Trojedinoga Boga (Boga Oca, Boga Sina, Boga Duha Svetoga) 2. nastojim li upoznati bolje svoju vjeru čitanjem (osobito Sv. Pisma i Katekizma Katoličke crkve), slušanjem, razgovorom, izbjegavanjem onoga što vjeri može škoditi 3. jesam li imao hrabrosti priznati se kršćaninom u društvu i tako se ponašati

4. ljubim li Boga kao Oca, Stvoritelja, Sina kao brata i Otkupitelja, Duha Svetoga kao Branitelja

5. molim li dnevno i molim li tako da istinski razgovaram s Bogom

6. držim li Boga odgovornim i optužujem li u svom srcu Njega za svoje loše stanje, protivštine na koje nailazim i nepovoljne okolnosti u kojima živim Idolopoklonstvo, pogrešna vjerovanja i prakse (naglasite moguće inicijacije)

7. klanjanje idolima (bilo kojem stvorenju), popuštanje ili njegovanje strasti (npr. za nekim sportom ili drugom djelatnosti, za osobom) 8. sklapanje saveza sa Sotonom ili povezanost sa štovanjem Sotone

9. povezanost s vještičjim organizacijama, pojedinim vješticama, magima, čarobnjacima, ljudima koji imaju ikakve “ posebne moći” 10. povezanost s voodoo ritualima ili osobama koje se bave voodooom, magijom (bijelom, crvenom, crnom) 11. članstvo u slobodnom zidarstvu (masoneriji) 12. bavljenje ezoterijom, antropozofijom 13. odlaženje bioenergetičarima i bavljenje bioenergijom

više izvor:

http://www.zupa-rovisce.com/hr/index.php/duhovnost/ispit-savjesti/33-ispit-savijesti-za-zivotnu-ispovijed

 

 

Fotografije

Isus sluša molitve
Župa Svetog Vlaha Janjina