Župa Svetog Vlaha Janjina

Festa sv. Vlaha u Bruxellesu

U Bruxellesu je ispred katedrale St. Michel et Gudule, drugu godinu zaredom, otvorena Festa sv. Vlaha. Organizator proslave bio je ogranak Matice hrvatske Bruxelles u suradnji s Predstavničkim uredom Dubrovačko – neretvanske županije, Predstavništvom Hrvatske turističke zajednice i Veleposlanstvom RH u Kraljevini Belgiji.

Oko stotinjak Dubrovčana i njihovih gostiju nazočilo je početku Feste Sv. Vlaha. Kao i u Gradu sv. Vlaha, organizatori proslave su prethodno napravili i uputili proglas kojeg su potpisali festanjuli u Bruxellesu Jozo Bonačić i Viktor Šober. Uz izvođenje Lijepe naše, Himne slobodi i Himne Sv.Vlaha, pročitan je proglas Feste na hrvatskom, francuskom i engleskom jeziku. Proglas je uz festanjule pročitao doajen Katedrale o. Claude Castiaud te pustio bijele golubice kao simbol slobode i mira. Prigodne darove i golubice mira donijele su Luna Sršen Bruxellaers i Petra Baničević obučene u konavosku narodnu nošnju.

Barjak sv.Vlaha i hrvatsku trobojnicu na otvaranju su nosili Hrvoje Butigan i Davor Vnučec. Nakon otvaranja Feste obavljen je tradicionalni vjerski obred grličanja. Prethodno je predsjednik MH Bruxelles Ivica Sršen pročitao i pismo dubrovačkog biskupa msgr. Mate Uzinića upućeno Dubrovčanima izvan biskupije sv. Vlaha.

U Veleposlanstvu RH pri Kraljevini Belgiji održano je predavanje i predstavljanje knjige „Propast Dubrovačke Republike“, dr.sc. Vesne Čučić, predsjednice dubrovačkog ogranka Matice hrvatske. "Već drugu godinu otvaramo Festu sv. Vlaha u Bruxellesu, u kojem danas imamo 52 osobe koje su podrijetlom iz Dubrovnika ili Dubrovačko-neretvanske županije. Ono što nas posebno veseli jest da ove godine imamo dosta djece i mladih i nadamo se da ćemo od ove Feste moći napraviti tradiciju, jer je naša svečanosti ujedno i svečanost cijele Hrvatske", - navodi Ivica Sršen, predsjednik ogranka Matice Hrvatske u Bruxellesu. "Nama je cilj bio organizirati ovaj događaj ne samo za Dubrovkinje i Dubrovčane, nego i za sve Hrvate u Bruxellesu i naše kolege i partnere iz Europe. Na ovaj dan se prisjećamo Feste sv. Vlaha u Dubrovniku, koja je pod zaštitom UNESCO-a. Željeli smo se prisjetiti procesije, barjaka, nošnji, puštanja golubica i tako dočarati dubrovačku Festu našim prijateljima u Bruxellesu", izjavio je Hrvoje Butigan iz Ureda Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu. "Mi s velikim zadovoljstvom otvaramo vrata i omogućujemo sve kršćanske proslave različitih nacionalnih zajednica iz svih dijelova svijeta.

Tako i hrvatskoj katoličkoj zajednici uz koju nas veže i prijateljstvo. Bio sam u Dubrovniku I čuvam tu uspomenu na ljubaznost i dobrodošlicu kojom su me primili. I naravno oduševljava me ta ravnoteža između nacionalnog folklora, povijesti i vjere. To je doista izvanredno u Dubrovniku.", rekao je doajen katedrale Sv. Mihaela i Gudule, Claude Castiau. Festa sv. Vlaha slavi se od 972. godine, godinu nakon što je Dubrovački senat proglasio Svetog Vlaha dubrovačkim parcem jer je prema vjerovanju obranio grad od Mlečana.

izvor: http://www.edubrovnik.org/novost.php?id=5581

Fotografije

_velika_velika vlaho
Župa Svetog Vlaha Janjina