Župa Svetog Vlaha Janjina

Biskup Uzinić na svečanosti otvorenja novih prostorija dubrovačkog centra HRT-a

"Ne smijemo u želji da poslužimo drugima s pravom isključiti i onu većinu. I većini treba služiti. I nju treba na pravi načini formirati. Mislim da ta dimenzija ne smije biti isključena.", poručio je biskup Uzinić. Na prigodnoj svečanosti u povodu otvorenja novih prostorija dubrovačkog centra Hrvatske radiotelevizije u srijedu 4. veljače dubrovački biskup Mate Uzinić obratio se uzvanicima i djelatnicima televizije i radija, koji odnedavno rade na istom katu u poslovnoj zgradi OTP banke u Vukovarskoj ulici u Dubrovniku. Uz pozdrave svima okupljenima biskup Uzinić rekao je da se ovo otvorenje ne događa slučajno uz Festu sv. Vlaha, jer uz sv. Vlaha ništa nije slučajno, "očito je on na svoj način našao način da mi ovdje danas budemo zajedno".

Zahvalio je na pozivu i uime predstavnika drugih vjerskih zajednica u Dubrovniku koji su također nazočili otvorenju, rekavši da je to znakovito i da tako treba biti u budućnosti "da se vjera, vjerski službenici i vjerske poruke ne bi smjele isključivati jer i one pripadaju onome što nazivamo javnost". "Vi kao službenici servisa kao što je Hrvatska radiotelevizija vrlo ste značajni za jedno društvo, imate jako veliku snagu, pa čak i puno veću od svih nas zajedno, što je spomenuo župan i od političara, jer vaša poruka može doista doći do mnogih ljudi. I zbog tog jer imate veliku snagu imate jako veliku odgovornost! Parafrazirat ću Isusa, kome je puno dano od njega će se puno i tražiti. Pokušajte biti svjesni te svoje odgovornosti i pokušajte tu svoju odgovornost provoditi na način da ne budete samo oni koji nas informiraju nego da budete i oni koji nas formiraju", rekao je biskup Uzinić.

Zatim se osvrnuo na značenje toga da je HRT javni servis. "Biti javni servis, u oba značenja tih riječi, znači da biste trebali služiti javnosti. A javnost smo svi mi. Javnost su i ovdje prisutni predstavnici manjinskih zajednica - drago mi je da su tu - i njima trebate služiti. Ali javnost smo i mi, predstavnici najveće vjerske zajednice ovdje u Dubrovniku ili u Hrvatskoj. Dakle, ne smijemo u želji da poslužimo drugima s pravom isključiti i onu većinu. I većini treba služiti. I nju treba na pravi načini formirati. Mislim da ta dimenzija ne smije biti isključena", istaknuo je dubrovački biskup.

Pozvao je na suradnju i u budućnosti sa svim vjerskim zajednicama kako bi pomogli da njihove poruke - "a naše poruke nisu ono što se vidi u terorističkim napadima na Charlie Habdo ili u drugim situacijama, gdje se događa iskrivljavanje naših poruka" - poruke ljubavi, poruke otvorenosti pokušaju na pravi način otkriti i da ih onda na pravi način prenesu onima kojima ih treba prenijeti. I oni koji nisu pripadnici vjerskih zajednica imaju pravo na svoj prostor i svoju poruku, rekao je biskup, zaključivši kako će služeći svima HRT ispuniti ulogu javnog servisa, "servisa svih nas". Na kraju je biskup parafrazirao misao počasnog građanina Dubrovnika sv. Ivana Pavla II. koji je na početku svog pontifikata rekao jednu važnu poruku, koju "nekada moraju bolje čuti i mediji u Hrvatskoj, uključujući i hrvatsku javnu televiziju": "Ne bojte se, otvorite, štoviše, rastvorite vrata Isusu Kristu!" A drugi papa, papa Benedikt, nastavio je biskup Uzinić, rekao je da Krist ništa ne oduzima, a sve daje. "Ako doista na pravi način Krista prihvatimo onda on i u našim medijima na pravi način može dati sve, i nikoga neće isključiti, svakoga će poštivati, poštivat će sve u njihovoj različitosti i onda će doista i HRT i centar u Dubrovniku, ispuniti ono poslanje koje ima na tradiciji onog što nam govori naša Festa i naš sv. Vlaho, ali i u otvorenosti svima. Sa željama da to tako i bude, koristim priliku da kao biskup na one koji su vjernici ovdje i na sve vjernike koji će slušati ovaj servis, zazovem obilje Božjeg blagoslova i zagovor našeg nebeskog zaštitnika sv. Vlaha. Hvala i Bog vas blagoslovio!", rekao je biskup.

Dubrovački centar HRT-a otvorio je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, a uz biskupa Uzinića, na otvorenju su govorili rukovoditelj Centra HRT Dubrovnik Vedran Benić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, povjerenik Vlade RH za Grad Dubrovnik Niko Pavlović i uime Središnjeg odbora HND-a Luko Brailo.

izvor: http://www.laudato.hr/Novosti/Hrvatska/Biskup-Uzinic-na-svecanosti-otvorenja-novih-prosto.aspx

Fotografije

Biskup Uzinić HRT
Župa Svetog Vlaha Janjina