Župa Svetog Vlaha Janjina

Postoji od davnina

Slavljenje Gospodina pjesmom u janjinskim crkvama postoji od davnina. Ne pamti se točno tko je i kada utemeljio crkveni muški zbor koji se isključivo sastajao u Velikom tjednu za Veliki Petak i Uskrs, za Svi Svete i Dan mrtvih, te o Božiću. Muški zbor je isključivo pjevao na balaturu /koru/ crkve sa i bez pratnje orgulja koje su za potrebe zbora kupljene i postavljene 1909. godine.

Do odlaska časnih sestara iz Janjine, 1991. godine, pjevanje u nedjeljama kroz godinu su predvodile časne sestre od kojih je obično jedna svirala harmonij. Oko njih su se sakupljale žene koje su voljele, željele i znale pjevati, te djeca, prvopričesnici i krizmanici kroz godine.

Don Božo Baničević je započeo s probama dječjeg zbora sastavljenog od djece iz osnovne škole, pa i srednjoškolaca koji su željeli nastaviti pjevati. Po odlasku časnih sestara, a nakon kraće pauze, oformljen je mješoviti zbor kojim je ravnala profesorica glazbe Viktorija iz Travnika.

Nakon odlaska prof. Viktorije zbor se nije razilazio, iako se pjevalo a cappella, odnosno ponekad uz pratnju gospodina Nikše Jasprice, na harmoniju ili orguljama. Muški zbor se i dalje okupljao po potrebi pučkih napjeva i tradicionalnih slavljenja svetkovina.

Dolaskom don Marka Stanića tijekom 2005. godine sazvan je novi crkveni zbor i započele su učestale probe mješovitog crkvenog zbora. Probe su tekle pod vodstvom don Marka, te sviračima Marijom Kalafatović i Nikšom Jaspricom.

Župa Svetog Vlaha Janjina