Župa Svetog Vlaha Janjina

Volonterski

 

Zbor isključivo djeluje volonterski, kako sviračice Marije, tako i samih članova zbora. Zbor je glasovno podijeljen u dva glasa. Fluktuacija broja članova je zanemariva, osim u posebnim prigodama kao što su crkvene svetkovine, kada se zboru priključuju pjevači koji su se odselili iz Janjine, a koji pjevaju u zborovima u njihovom mjestu prebivanja. Prosječan broj članova je sedamnaest, a redovito se na probama sastaje od listopada do srpnja.

Pjeva se svaka nedjeljna misa kroz godinu, korizmu i advent, kao i mise svetkovina koje padaju kroz tjedan te procesije. Sva pjevanja su prikupljena u sistematizirane i uvezane pjesmarice koje se iz godine u godinu proširuju učenjem novih pjesama. Zbor pjeva po potrebi i u drugim župnim crkvama, npr. Sv. Stjepana na Groblju, Sv. Trojstva u Popovoj Luci, te u crkvi Male Gospe u Sreseru.

U ljetnim mjesecima i u vrijeme jematve je pauza od proba koje se u listopadu s radošću dočekaju kao novo druženje uz pjesmu.

Za potrebe zbora se unutar Župne crkve koriste električne orgulje kupljene 2005. godine, te orgulje na balaturu /koru/ crkve, dok se za pjevanja u drugim crkvama župe koristi prijenosni sintesajzer.

Muški zbor tradicionalno pjeva obredna pjevanja za Veliki Petak na balaturu /koru/ crkve, a sva ostala pjevanja preuzeo je mješoviti zbor.

Tekst priredio don Mario Karatović

Župa Svetog Vlaha Janjina