Župa Svetog Vlaha Janjina

Nedjelja, 7. 5. 17. IV VAZMENA NEDJELJA-čitanja i razmišljanja

07.05.2017. 08:13

MISAO IZ EVANĐELJA DANA Ja sam vrata ovcama.

IV. vazmeni tjedan Nedjelja, 7. 5. 2017. ČETVRTA VAZMENA NEDJELJA ČITANJA: Dj 2,14a.36-40; Ps 23,1-6; 1Pt 2,20b-25; Iv 10,1-10

Kako Isus kao vrata predstavlja način izlaska iz ropstva i problema koji nas vežu? Kako nam Isus kao vrata predstavlja zaštitu?  Kako Isus kao vrata predstavlja intimnost i zajedništvo s Bogom? Ako nisu ušao u Kraljevstvo, dođi k Isusu i prihvati njegovu žrtvu. Ako trebaš izlaz iz teške situacije, ropstva ili problema, dođi k IsusU koji je jedini izlaz. Traži Isusa da te zaštiti od bilo kojeg neprijatelja ili opasnosti koja ti prijeti. Uđi u molitvenu klet, zatvori vrata i uživaj u privatnosti i intimnom odnosu s Bogom.

MOLITVA: Traži Isusa da ti se otkrije kao vrata u onoj tvojoj potrebi koju trenutno imaš.

Prvo čitanje: Dj 2, 14a.36-40 Bog ga je učinio i Gospodinom i Kristom.

Čitanje Djela apostolskih Na dan Pedesetnice Petar zajedno s jedanaestoricom ustade, podiže glas i prozbori: »Pouzdano neka znade sav dom Izraelov da je toga Isusa kojega vi razapeste Bog učinio i Gospodinom i Kristom.« Kad su to čuli, duboko potreseni rekoše Petru i drugim apostolima: »Što nam je činiti, braćo?« Petar će im: »Obratite se i svatko od vas neka se krsti u ime Isusa Krista da vam se oproste grijesi i primit ćete dar, Duha Svetoga. Ta za vas je ovo obećanje i za djecu vašu i za sve one izdaleka, koje pozove Gospodin Bog naš.« I mnogim je drugim riječima još svjedočio i hrabrio ih: »Spasite se od naraštaja ovog opakog!« I oni prigrliše riječ njegovu i krstiše se te im se u onaj dan pridruži oko tri tisuće duša. Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam: Ps 23, 1-6 Pripjev: Gospodin je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam! Gospodin je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam; na poljanama zelenim on mi daje odmora. Na vrutke me tihane vodi i krijepi dušu moju. Stazama pravim on me upravlja radi imena svojega. Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni. Trpezu preda mnom prostireš na oči dušmanima mojim. Uljem mi glavu mažeš, čaša se moja prelijeva. Dobrota i milost pratit će mene sve dane života moga. U Gospodnjem ću domu prebivati kroz dane mnoge.

Drugo čitanje: 1Pt 2, 20b–25 Obratiste se k pastiru duša svojih. Čitanje Prve poslanice svetoga Petra apostola Ljubljeni: Ako dobro čineći trpite pa strpljivo podnosite, to je Bogu milo. Ta na to ste pozvani jer i Krist je trpio za vas i ostavio vam primjer da idete stopama njegovim. On koji grijeha ne učini nit mu usta prijevaru izustiše; on koji na uvredu nije uvredom uzvraćao i mučen nije prijetio, prepuštajući to Sucu pravednom; on koji u tijelu svom grijehe naše ponese na drvo da umrijevši grijesima pravednosti živimo; on čijom se modricom izliječiste. Doista, poput ovaca lutaste, ali se sada obratiste k pastiru i čuvaru duša svojih. Riječ Gospodnja.

Evanđelje: Iv 10, 1-10 Ja sam vrata ovcama. Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu U ono vrijeme: Reče Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik. A tko na vrata ulazi, pastir je ovaca. Tome vratar otvara i ovce slušaju njegov glas. On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi. A kad sve svoje izvede, pred njima ide i ovce idu za njim jer poznaju njegov glas. Za tuđincem, dakako, ne idu, već bježe od njega jer tuđinčeva glasa ne poznaju.« Isus im kaza tu poredbu, ali oni ne razumješe što im htjede time kazati. Stoga im Isus ponovno reče: »Zaista, zaista, kažem vam: ja sam vrata ovcama. Svi koji dođoše prije mene, kradljivci su i razbojnici; ali ih ovce ne poslušaše. Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se: i ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi. Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.« 

Arhiva vijesti

Župa Svetog Vlaha Janjina