Župa Svetog Vlaha Janjina

Četrnaesta nedjelja kroz godinu -čitanja, razmišljanja i molitva

08.07.2017. 13:57

Kad mi danas čujemo Isusove riječi, onda je jasno da ih slušamo iz vlastite kože. Tako nam njegov poziv zvuči iskreno, brižno i sućutno. Štoviše, njegove riječi izgledaju poput milovanja nutrine, kao odmor i osvježenje u trenucima kad se život slomi pod različitim pritiscima. Njegove riječi ne ostaju u zraku, nego pogađaju čovjeka. Uostalom, umor i opterećenje prati ljude oduvijek. Raznovrsna su opterećenja i umori. Ni jedno ni drugo ne dolazi u nekom općem obliku. Svaki je čovjek opterećen i umoran na svoj način i valja mu se nositi kako najbolje zna i umije.

Međutim, to da Isus podcrtava umore i opterećenja ne znači da ćemo se svi usuglasiti glede odmora kojeg on nudi. Moguće je da odmor kojeg Isus nudi poimamo kao još veće opterećenje. Zato bi trebalo najprije vidjeti i razlučiti što bi to bilo po čemu naš život postaje umoran i opterećen. Je li riječ o umoru i opterećenju kojeg čovjek sam po sebi prepoznaje ili je potreban dodir s Isusom da bismo prepoznali ono što život bespotrebno opterećuje i umara?

 

Nedjeljna Misna čitanja i Molitva vjernika

 

Prvo čitanje – Čitanje Knjige proroka Zaharije (Zah 9,9-10):

Ovo govori Gospodin: “Klikni iz sveg grla, Kćeri sionska! Viči od radosti, Kćeri jeruzalemska! Tvoj kralj se evo tebi vraća: pravičan je i pobjedonosan, krotak jaše na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu. On će istrijebit kola iz Efrajima i konje iz Jeruzalema, on će istrijebit luk ubojni, on će navijestit mir narodima. Vlast će mu se proširiti od mora do mora i od Rijeke do rubova zemlje.” Riječ Gospodnja!

Psalam – Pripjev: Blagoslivljat ću ime tvoje dovijeka, Bože, kralju moj

(Ps 145,2-2.8-11.13c-14) Slavit ću te, o Bože, kralju moj,/ ime ću tvoje blagoslivljat’ uvijek i dovijeka. / Svaki ću dan tebe slaviti, / ime ću tvoje hvaliti uvijek i dovijeka Milostiv je Gospodin i milosrdan, / spor na srdžbu, bogat dobrotom. / Gospodin je dobar svima, / milosrdan svim djelima svojim. Nek’ te slave, Gospodine, sva djela tvoja / i tvoji sveti nek’ te blagoslivlju! / Neka kazuju slavu tvoga kraljevstva, / neka o sili tvojoj govore Vjeran je Gospodin u svim riječima svojim / i svet u svim svojim djelima. / Gospodin podupire sve koji posrću / i pognute on uspravlja.

Drugo čitanje – Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima

(Rim 8,9.11-13): Braćo! Vi niste u tijelu, nego u Duhu, ako Duh Božji prebiva u vama. A nema li tko Duha Kristova, taj nije njegov. Ako li Duh onoga koji uskrisi Isusa od mrtvih prebiva u vama, onaj koji uskrisi Krista od mrtvih oživjet će i smrtna tijela vaša po Duhu koji prebiva u vama. Dakle, braćo, dužnici smo, ali ne tijelu da po tijelu živimo! Jer ako po tijelu živite, umrijeti vam je, ako li pak Duhom umrćujete tjelesna djela, živjet ćete. Riječ Gospodnja!

Pjesma prije Evanđelja: Blagoslovljen da si, Oče, Gospoadru neba izemlje, što si otajstva Kraljevstva objavio malenima.

Evanđelje – Čitanje svetog Evanđelja po Mateju (Mt 11,25-30)

U ono vrijeme reče Isus: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo. Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli Otac niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti.« »Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.« Riječ Gospodnja!

Molitva vjernika – Uvod: Braćo i sestre, Bog svoju mudrost i otajstvo spasenja otkriva malenima i poniznima. Uputimo mu iskrene molitve da duh evanđeoske malenosti ispuni naša srca.

Za Crkvu u svijetu: vodi je svojim Duhom da njezin život bude jasan glas Evanđelja današnjem svijetu, molimo te! Za sve navjestitelje tvoje riječi: obnovi ih u svetosti života da uzmognu biti graditelji tvoga kraljevstva na zemlji, molimo te!

Za sve koji su napušteni i zapostavljeni: pohodi ih svojom milošću da iskuse ljubav koju iskazuješ malenima i poniznima, molimo te! Za našu mladež i djecu: prati ih svojim Očinskim blagoslovom na ljetnim odmorima, neka nitko od njih ne zaluta, molimo te!

Za nas sabrane na ovu svetu misu: osnaži nas da na putu evanđelja rastemo u poniznosti, molimo te! Za našu braću i sestre po vjeri koje si pozvao iz zemaljskoga života: obdari ih darom vječnosti, molimo te!

Molitva: Svemogući Bože, primi i po svojoj dobroti usliši molitve ove svoje zajednice. Nek tvoja mudrost uvijek nadahnjuje naše riječi i djela, naša htijenja i molitve, kako bismo s potpunom radošću živjeli ono što je veliko u tvojim očima. Po Kristu Gospodinu našemu.

Fotografije

dođite svi umorni

Arhiva vijesti

Župa Svetog Vlaha Janjina