Župa Svetog Vlaha Janjina

Proslava svetkovine Male Gospe u Sreseru (Foto reportaža)

08.09.2017. 16:48

Oko 150 vjernika iz župa Janjina, Putnikovića i Kune, okupilo se na slavlje Rođenja Blažene Djevice Marije u Sreseru, župa Janjina. Svježina dana, rana jesen te bonaca i s tim u skladu riječi predvoditelja slavlja zlatomisnika, vlč. Don Frana Markića, župnika iz Poutnikovića, o ljepoti Marijinoj, marijanske pjesme puka, sv. pričest i ljubljenje relikvija, svijeće, stvaralo je dojam atmosfere u velikim svetištima na njezin rođendan. U svojoj propovijedi vlč. Don Frano Markićć govoeći o ljepoti Marijinoj osvrnuo se i na predivno inspirirajuće pismo o Blaženoj Djevici Mariji koje je napisao Jean-Paul Sartre, filozof egzistencijalizma i pisac kazališnih komada koji je bio i ateist te kako je prije Božića, u koncentracijskom logoru na nagvoru njegovog su-zatvorenika, isusovca Paul Feller to pismo napisao za kršćane koji su zajedno s njim bili zatočeni u logoru. Vlč. Don Frano Markić to isto pismo Jan-Paul Sattra pročitao je vjernicima kako on opisuje Djevicu Mariju. U nastavku pročitajte pismo i pogletajte fotograf.

" Djevica je nekako blijeda i pogled joj je na njenom djetešcu. Ono što bi se dalo oslikati s njenog lica jest zabrinuto divljenje kakvo još nije viđeno na ljudskom licu. Jer, Krist je njeno novorođenče, tijelo od njenog tijela i plod njene utrobe. Nosila ga je devet mjeseci a sada ga hrani i doji, i njeno mlijeko počet će kolati u tijelu i venama živoga Boga. Na trenutke njena ljudska slabost je tako jaka da zaboravlja da je on Bog. Obuhvaća ga svojim rukama i govori: Moj maleni. No, na trenutke se osjeća čudno i misli Bog je ovdje - i zatečena je vjerskim divljenjem pred tim Bogom koji još ne govori, pred tim djetešcem koje budi strahopoštovanje.

Sve majke se povremeno tako osjećaju pred dijelom sebe, svojim novorođenčetom. Osjećaju se kao da su u izgnanstvu, dva koraka od tog novog života kojeg su dale od sebe, a u kojem se sada nalaze druge misli. No ni jedno dijete nije na tako okrutan i iznenadan način bilo oteto od svoje majke; jer on je Bog i on neizmjerno nadilazi sve što ona može zamisliti. Teški su to trenuci za majku koja se mora posramiti svog čovještva pred svojim djetetom. Ali mislim da postoje i drugi, kratki trenuci koji prolete, kad ona odjednom shvaća da je Krist njen sin, njeno novorođenče, ali da je i Bog.

Gleda ga i razmišlja: Ovaj Bog je moje dijete; ovo božansko tijelo je moje dijete, božansko tijelo od mog tijela, rodio se od mene. Ima moje oči i njegove usne su poput mojih. On je kao ja. On je Bog i liči na mene. Nijedna druga žena nije imala toliku sreću da samog Boga ima za sebe; malog sićušnog Boga kojeg može uzeti u naručje, milovati ga i ljubiti; malo i toplo tijelo Boga koji se smije i diše; Bog kojeg može dodirnuti, koji je živ. Da sam slikar, upravo je to trenutak kad bih slikao Mariju i pokušao uhvatiti strujanje blistave nježnosti i plahosti s kojom podiže svoj prst da dotakne nježnu kožu svoga djetešca - Boga, čiju toplu težinu osjeća na svojim koljenima, i koji joj se smije".

Vlč. Markić postavio je u vezi sa tim pitanje kako današnje trudnice vide svoje djete. Također je istakao kako je važno da roditelj dadu djetetu razlog za življenje a taj je pravi razlog življenje za Krista. Ukoliko mu dadu samo materijalno njegov život bit će prazan bez Isusa i Marije jer upravo naš život čine ljepšim. Upravo ljepota svakog čovjeka dolazi iznutra iz njegova srca. Istaknuo je tako da Blažena Djevica Marija je lijepa zato što je bezgrežna.

Svm misa završila je sa scečenim blagoslovom a nakon toga slijedilo je ljubljenje moći.

Fotoreportaža Boris Poluta

Priredila Miriam Lazić

U nastavku pogledajte fotoreportažu proslave male Gospe u Sreeru

Fotografije

Sreser 1Sreser 3Sreser 4Sreser 5Sreser 6Sreser 7sreser 8sreser 10Mala Gospa Sreser 1Mala Gospa Sreser don Markićsreser 12Mala Gospa pričest 1sreser 13sreser 15sreser 16sreser 17Sreser 19sreser 20sreser 21sreser 22sreser 23sreser 24sreser 25zvonik SreserSreser 2Sreser 26Sreser 27Sreser 28Sreser 29sreser 30Sreser 31sreser 32

Arhiva vijesti

Župa Svetog Vlaha Janjina