Župa Svetog Vlaha Janjina

NEDJELJNA ČITANJA - 5.KORIZMENA NEDJELJA

18.03.2018. 12:14

 

 

MISAO IZ EVANĐELJA DANA Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod.

PETA KORIZMENA NEDJELJA ČITANJA: Jr 31,31-34; Ps 51,3-4.12-15; Heb 5,7-9; Iv 12,20-33

U nizu tema o kojima razmišljamo ovih korizmenih nedjelja današnje Evanđelje (Iv 12, 20-33) na poseban način ocrtava profil Isusova učenika ističući pri tome potrebu da istinski učenik treba služiti Isusu. O tome svjedoče vrlo jasne Isusove riječi kojima poziva učenike da idu za njim: Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom. Ovakva izjava je vrlo neobična, te zahtijeva podrobnije tumačenje. Po svoj prilici Isus je uočio određenu nepravilnost kod svojih učenika. Za pretpostaviti je da su prema njemu bili blagonakloni, spremni biti na raspolaganju i služiti mu, no imali su velike rezerve prema nekim njegovim riječima i stavovima, to jest nisu ga slijedili potpuno i cjelovito, već prema svome ljudskom nahođenju.

Prvo čitanje: Jr 31,31-34 Jeremija

“Evo dolaze dani - rijec je Jahvina - kad cu s domom Izraelovim i s domom Judinim sklopiti Novi savez. Ne Savez kakav sam sklopio s ocima njihovim u dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje egipatske, Savez što ga oni razvrgoše premda sam ja gospodar njihov - rijec je Jahvina. Nego, ovo je Savez što cu ga sklopiti s domom Izraelovim poslije onih dana - rijec je Jahvina: Zakon cu svoj staviti u dušu njihovu i upisati ga u njihovo srce. I bit cu Bog njihov, a oni narod moj. I nece više uciti drug druga ni brat brata govoreci: `Spoznajte Jahvu!` nego ce me svi poznavati, i malo i veliko - rijec je Jahvina - jer cu oprostiti bezakonje njihovo i grijeha se njihovih necu više spominjati.”

 

Pripjevni psalam: Ps 51,3-4.12-15

Psalam Smiluj mi se, Bože, po milosrdu svome, po velikom smilovanju izbriši moje bezakonje! Operi me svega od moje krivice, od grijeha me mojeg ocisti! Cisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni! Ne odbaci me od lica svojega i svoga svetog duha ne uzmi od mene! Vrati mi radost svoga spasenja i ucvrsti me duhom spremnim! Ucit cu bezakonike tvojim stazama, i grešnici tebi ce se obracati

 

Drugo čitanje: Heb 5,7-9 Poslanica Hebrejima

On je u dane svoga zemaljskog života sa silnim vapajem i suzama prikazivao molitve i prošnje Onomu koji ga je mogao spasiti od smrti. I bi uslišan zbog svoje predanosti: premda je Sin, iz onoga što prepati, naviknu slušati i, postigavši savršenstvo, posta svima koji ga slušaju začetnik vječnoga spasenja -

Evanđelje: Iv 12,20-33 Evanđelje po Ivanu

A među onima koji su se došli klanjati na Blagdan bijahu i neki Grci. Oni pristupe Filipu iz Betsaide galilejske pa ga zamole: "Gospodine, htjeli bismo vidjeti Isusa." Filip ode i kaže to Andriji pa Andrija i Filip odu i kažu Isusu. Isus im odgovori: "Došao je cas da se proslavi Sin Covjecji. Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenicno zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit ce ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sacuvat ce ga za život vjecni. Ako mi tko hoce služiti, neka ide za mnom. I gdje sam ja, ondje ce biti i moj služitelj. Ako mi tko hoce služiti, pocastit ce ga moj Otac." Duša mi je sada potresena i što da kažem? Oce, izbavi me iz ovoga casa? No, zato dođoh u ovaj cas! Oce, proslavi ime svoje!" Uto dođe glas s neba: "Proslavio sam i opet cu proslaviti!" Mnoštvo koje je ondje stajalo i slušalo govoraše: "Zagrmjelo je!" Drugi govorahu: "Anđeo mu je zborio." Isus na to rece: "Ovaj glas nije bio poradi mene, nego poradi vas." "Sada je sud ovomu svijetu, sada ce knez ovoga svijeta biti izbacen. A ja kad budem uzdignut sa zemlje, sve cu privuci k sebi." To rece da oznaci kakvom ce smrcu umrijeti.

Fotografije

župa žito slika

Arhiva vijesti

Župa Svetog Vlaha Janjina